Kaj je družinsko drevo in kako je lahko koristno?

Če posameznik prejme diagnozo Fabryjeve bolezni, tudi za druge člane njegove družine obstaja tveganje, da imajo to bolezen (glejte točko Genetika za boljše razumevanje, kako se bolezen prenaša med generacijami). Zdravnik in/ali genetski strokovnjak lahko na podlagi bolezni družinskih članov in družinske anamneze sestavi družinsko drevo.

Kdo je genetski strokovnjak?

Genetski strokovnjaki so posebej usposobljeni za pomoč ljudem z genskimi boleznimi in njihovim družinskim članom. Vam in vaši družini bodo zagotovili informacije in podporo pri sprejemanju informiranih odločitev o vašem zdravju in prihodnosti.

Genetski strokovnjak so tam, da vam pomagajo. Lahko vam zagotovijo:

Na podlagi analize družinskega drevesa je mogoče ugotoviti, pri katerih družinskih članih obstaja tveganje za bolezen, tako da se ti lahko odločijo za testiranje. Tudi če družinski član trenutno nima simptomov, se lahko ti razvijejo pozneje v življenju.

Testiranje za Fabryjevo bolezen

Kliknite tukaj za nekaj nasvetov, kako se lahko o Fabryjevi bolezni pogovarjate z družinskimi člani in katere so glavne stvari, katere jim lahko poveste.

Pogovor z družino

Kliknite tukaj za obrazec, na katerega boste lahko narisali družinsko drevo. Vzamete ga lahko s seboj k zdravniku za nadaljnje analize, da bi odkrili Fabryjevo bolezen v vaši družini.

Obrazec za družinsko drevo